Tuesday, November 13, 2018

Utdelningar eller värdetillväxt?

Flera indikatorer pekar på att vi kommer få en period med negativ utveckling på de flesta tillgångslag under de kommande åren. Frågan är då vad man kan göra.

En sak är givetvis att helt enkelt ligga utanför börsen. Fast denna strategi innebär i praktiken att man försöker "time the market" vilket är lite dumdristigt.

Ett annat alternativ är att diversifiera portföljen och dra ner risken en del för att sedan ta ut en procentdel av portföljen vid behov från den bäst presterande tillgången. Flera tunga investerare, e.g., Ritcap och Buffet, verkar ligga historiskt tunga i likvider och lågt i equities. Ritcap har t.o.m ökat guldexponeringen (källa) en del vilket tyder på att de förväntar sig oro och inflation på världsmarknaderna.

Som investerare är jag övertygad om att jag är min egen värsta fiende. Det gäller således att undvika göra dumheter när aktiemarknaden blir rejält skakig. Detta har jag sökt åstadkomma genom:

  • Bred exponering i portföljen med olika värdepapper
  • En liten del ädelmetaller
  • Ett stabilt jobb som inte är känsligt för konjunktur
Faktorer jag håller koll på nu är huruvida inflationen kommer börja sticka uppåt (gynnar skuldsatta och de med fasta tillgångar) och ifall räntorna ska börja ticka uppåt (gynnar de med kapital tillgängligt).

Ett tredje och sista sätt är att fundera på investeringarnas mål. Ponera nu att vi får en period med långsiktig och utdragen nedgång på marknaden. Frågan är om det inte är bättre att kontinuerligt köpa aktier i stabilt utdelande konjunktursokänsliga bolag. En nedgång i portföljvärdet då blir ju inte lika psykiskt jobbigt. Istället kan man se fram emot att man skaffar ett kassaflöde och att det nu är billigare att stärka sin framtida intjäningsförmåga. Kassaflöde skall inte underskattas, det är ju trots allt det man lever på.

No comments:

Post a Comment